Brunstmangel
Forekomst: **
Hvad er brunstmangel?
Det at tæven ikke kommer i brunst kan enten være medfødt eller erhvervet. Der er nogle tæver der har en meget stille brunst (kaldes også hvid brunst af nogle), som man som ejer ikke nødvendigvis opdager. Det er selvfølgelig vigtigt at skælde mellem de to. Herudover skal man være opmærksom på intervallet mellem løbetiderne kan variere meget fra hund til hund, nogle hunde har en normal cyklus på op til 11 måneder (alt mellem 5 og 11 måneder regnes for normalt). Herudover er der også store forskelle på hvornår tæven kommer i brunst første gang, de store hunderacer har deres første løbetid senere end de små, og for dem kan det være normalt ikke at komme i brunst før to-årsalderen.
Brunst udløses af en kompliceret række af hormoner der påvirker hinanden, der er derfor flere forskellige årsager til manglende brunst. Nogle årskager til manglende brunst kan være: manglende hormonproduktion i hjernen (hypothalamus-hypofysær insufficiens), lavt stofskifte (hypothyreoidisme), cyster på ovarierne, P-sprøjter eller behandling med steroider.
Hvad er symptomerne?
Manglende løbetider.
Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?
Der kan som nævnt være mange årsager til manglende brunst, nogle af de undersøgelser din dyrlæge måske vil vælge for at finde årsagen til den manglende brunst kan være: ultralydsundersøgelse, blodprøve, hormonundersøgelse, vurdering af cellerne fra et skedesvab, test for lavt stofskifte.
Hvordan kan sygdommen behandles?
Behandlingen afhænger af årsagen til den manglende brunst. Af og til kan brunst induceres med hormonpræperatet Cabergolin (Galastop®), inden behandlingens opstart skal man være helt sikker på at tæven ikke er drægtig.