Leptospirose
Under et skybrud, når vandmasserne overstiger kloakkernes kapacitet, kommer rotter og kloakvand op og blander sig med regnvandet. Ud over at kloakvand er uhygiejnisk og kan bære på mange smittekilder, så er der én sygdom som man er specielt bekymret for: leptospirose.
Hvordan smitter leptospirose?
Det er rotterne der er smittekilden til leptospirose, og leptospirose smitter hovedsagligt gennem rotternes urin - og dermed kloakvandet. Normalt kommer vi jo ikke i kontakt kloakvand, men når rotter og kloakvandet pludselig kommer op til overfladen, er der risiko for smitte.
Huden beskytter mod smitte, men hunden kan blive smittet, hvis den har et sår eller hvis vandet kommer i kontakt med slimhinder, hvis hunden bader i eller drikker af vandet.
Har din hund været i nærkontakt med en rotte eller vand der kunne være forurenet med kloakvand? Her er symptomerne du skal holde øje med:
Leptospirose er en "lusket" sygdom, da den kan give mange forskellige symptomer. I mange tilfælde giver sygdommen slet ingen symptomer, men i værste tilfælde kan hunden dø af sygdommen! Og det er desværre en sygdom der også kan smitte til mennesker.
Leptospirose er en bakterie af typen spirokæter. Når leptospirose er kommet ind i blodbanen, begynder den at opformere sig, og kan sætte sig i forskellige organer. Hvilke symptomer leptospirose kan give, kommer an på hvilke organer der er hårdest ramt, men typisk er det nyresvigt, leversvigt og øget blødningstendens (blodet størkningsevne bliver nedsat) der er de dominerende skader. Som ejer ser du at hunden får symptomer som sløvhed, opkast, nedsat appetit og øget drikkelyst. Andre symptomer som bl.a. gulsot, feber, abort og nedsat fertilitet kan også ses.
Unge hunde (under 6 måneder) og ældre hunde bliver ramt hårdest af sygdommen.
Kan katte smittes?
Ja, katte kan også blive smittet med lepotospirose, men det er sjældent at katte bliver syge af leptospirose. Det skyldes sandsynligvis at den største smittekilde for leptospirose er gennem vand, og de fleste katte undgår så vidt muligt at komme i vand. Men de har sandsynligvis også en høj naturlig modstandskraft mod sygdommen.
Kan jeg beskytte min hund mod leptospirose?
Ja, mange dyrlæger vaccinerer også mod leptospirose, når din hund kommer ind til det årlige sundhedstjek. Er du i tvivl om din hund også er vaccineret mod leptospirose, kan du se om der står et L på vaccinationsbeviset. Typisk hedder vaccinen Nobicac DHPPIL, Duramune DAPPi+L, Eurican DHPPi-L. Er du i tvivl kan du altid spørge din dyrlæge. Er din hund vaccineret mod leptospirose, er den beskyttet mod leptopsirose i omkring et år efter vaccinationen (bemærk dog at ingen vacciner beskytter 100%!).