Google+

Inkontinens

Forekomst: ***

Hvad er inkontinens?

Inkontinens opstår når hunden ikke kan holde sig tilstrækkeligt. De to hyppigste årsager til inkontinens er urinvejsbetændelse og nedsat kønshormonproduktion. Mindre hyppige årsager kan være misdannelser som at urinlederne munder ud i urinrøret i stedet for i blæreren. Nerverne der styrer tømningen (dem der trækker blæreren sammen) og lukkemusklen kan også have en funktionsforstyrrelse, eller ikke arbejder godt nok sammen. Dette kan bl.a. opstå efter en skade på rygmarven.

Hvad er symptomerne?

Det er forskelligt hvordan inkontinens præsenterer sig. Nogle hunde drypper konstant lidt urin, nogle kan kun holde sig i ganske kort tid, nogle kan ikke holde på vandet når de sover og andre igen kan ikke holde sig om natten.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

For at stille den korrekte diagnose er det vigtigt med en grundig beskrivelse af hvornår problemet er opstået (ofte opstår problemerne gradvist), hvornår hunden har problemer med at holde sig og en beskrivelse af hvordan den tisser (gør det ondt, har hunden svært med at komme af med urinen – eller har den ingen idé om hvad der foregår nede i den afdeling?). Herudover skal urinen undersøges, og man skal have et billede af blæreren, man kan enten bruge ultralyd eller røntgen. Ved den kliniske undersøgelse undersøges hundens reflekser også i mellemkødsregionen, for at give en indikation af om nerverne fungere som de skal.

Hvordan forebygges sygdommen?

Den eneste type af inkontinens det er muligt at forebygge, er nedsat hormonproduktion hos tævehunde. Hvis tævehunden bliver steriliseret tidligt, er der større risiko for at den senere i livet bliver inkontinent. Derfor kan det være en god idé at vente til efter første løbetid, hvis man ønsker sin hund steriliseret. Omvendt mindsker man risikoen for brystkræft, des tidligere man steriliserer sin tæve. Se i øvrigt også artikel om brystkræft.

Hvordan kan sygdommen behandles?

Behandlingen afhænger af årsagen til inkontinens. Skyldes inkontinensen urinvejsbetændelse eller urinvejssten, skal dette behandles. Ved nedsat hormonproduktion er det muligt at behandle med hormoner. Nogle typer af misdannelser kan behandles kirurgisk.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund med inkontinens?

Prognosen for en hund med inkontinens er stærkt afhængig til årsagen. Skyldes problemerne en urinvejsbetændelse, er prognosen god. Ved nedsat hormonproduktion er prognosen som regel også god, men det kan dog tage noget tid, inden man har fundet frem til et passende behandlingsprogram. Det står desværre langt værre til, hvis problemerne skyldes skade på nerverne, der styrer blærekontrollen. Der er forskellige muligheder for behandling, men generelt er prognosen dårlig.

Seneste artikler

Under et skybrud, når vandmasserne overstiger kloakkernes kapacitet, kommer rotter og kloakvand op og blander sig med regnvandet. Ud over at...
Forekomst: *** Hvad er forstørret blærehalskirtel? Forstørret blærehalskirtel (prostata hyperplasi) er en almindelig lidelse hos ældre intakte...
Forekomst: ** Hvad er testikelkræft? Hos hanhunde er testikeltumor den anden mest almindelige form for kræft. Der findes flere forskellige typer at...