Testikelkræft
Hvad er testikelkræft?
Hos hanhunde er testikeltumor den anden mest almindelige form for kræft. Der findes flere forskellige typer at kræftknuder, der kan forekomme i testiklerne, de hyppigste er: sertolicelletumor (8%), interstitielcelletumor (50%) og seminom (42%). Testikelkræft ses hyppigst hos ældre hunde. Kryptokide hundes risiko for at udvikle testikelkræft er 14 gang højere end hos hunde med normalt placerede testikler, og de rammes af knuderne tidligere i livet af kræften.
Hvad er symptomerne?
Testikelkræft opdages ofte tilfældigt ved den årlige undersøgelse hos dyrlægen.
Cirka halvdelen af sertolicelletumorerne producere østrogener, hvilket feminiserer hanhunden, der udvikler brystvæv og begynder at tiltrække andre hanhunde. Man kan se nedsat sexlyst, forstørret prostat (blærehalskirtel), hvilket kan give problemer med at lade vandet og komme af med afføringen (man kan af og til se at afføringen bliver fladtrykt). Herudover kan man se svaghed og blege slimhinder som følge af blodmangel, asymmetriske testikler, hævet pung og trist pels der tabes symmetrisk.
Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?
Kan dyrlægen mærke en masse i den ene testikel, vil de regionale lymfeknuder også blive undersøgt, da dette er det første sted tumoren vil sprede sig til. Evt. kan man også undersøge testiklen og lymfeknuden med ultralyd og tage en celleprøve ud til yderligere undersøgelse. Ofte vil dyrlægen også forslå en blodprøve og røntgen/ultralyd af bryst- og bughule for at tjekke for metastaser.
Hvordan kan testikelkræft behandles?
De fleste testikeltumores er heldigvis godartede, og hunden bliver fuldt helbredt ved en kastration. Har tumoren spredt sig, kommer behandlingen an på hvilken type af tumor der er tale om, og hvor den har spredt sig til.
Har tumoren været hormonproducerende, og har undertrygt knoglemarven så hunden har fået blodmangel, kan en blodtransfusion være nødvendig.
Hvordan forebygges testikelkræft?
Testikelkræft kan forebygges ved at kastrere kryptokide hunde.
Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund med testikelkræft?
Prognosen for de godartede knuder er god, da hunden bliver fuldt helbredt ved en kastration. De hunde der har kræftknuder der har spredt sig, er prognosen dårlig. Hvorvidt der er mulighed for behandling kommer an på typen af kræft og hvor metastaserne sidder.