Skovflåter
Skovflåter hos kat
Ixodes ricinus
Hvad er en skovflåt?
En skovflåt kaldes fejlagtigt ofte en ”tæge”. Der findes flere flåtarter i Danmark, men skovflåten (Ixodes ricinus) er den hyppigst forekomne. Den forekommer hyppigt forår og sommer. Det er kun hunnerne, der suger blod. Hunnerne er ca. 4 mm lange, og svulmer kraftigt op til 10-12 mm når de fyldes med blod. Det tager skovflåten 3-4 dage at fyldes med blod, hvorefter den vil falde af katten. Skovflåten lever i krat eller anden tæt vegetation og griber fat i dyret, når det bevæger sig igennem vegetationen.
Hvad er symptomerne?
Der ses som regel ingen symptomer, med der vil dog altid være en lille hævelse, der hvor skovflåten har bidt sig fast.
Hvad er Borreliose?
Borreliose er en sygdom, der skyldes bakterien Borrelia burgdoferi. Borrelia kan overføres med skovflåten, der dog skal have siddet på dyret i minimum 1 døgn før sygdommen overføres. Symptomer på borreliose er: feber, nedsat appetit, sløvhed, pludseligt indsættende eller benstivhed.
Borreliose er endnu ikke set hos kat.
Hvordan undgår jeg at min kat får flåter?
Til kat findes der to præparater til at dryppe i nakken, der forebygger flåtangreb. Dette er Frontline® og Frontline® Combo.
Hvordan tager jeg flåten af?
Der er beskrevet utallige måder, hvorpå man kan tage flåter af. Hvis ens negle er lange nok, kan man tage fat om flåten helt nede ved huden og så dreje den af. Der findes også specielle flåttænger, hvormed man kan tage fat om flåten og så dreje den af. En af disse er udformet som et lille koben, der kan gribe om flåtens hoved. Se illustration.
Det er vigtigt at man får hoved med, når man fjerner flåten, da der ellers kan opstå betændelse ved bidstedet.