Falsk drægtighed hos hund
Hvad er falsk drægtighed?
Falsk drægtighed (pseudodrægtighed, pseudocyesis) er en tilstand, hvor den ikke-drægtige tæve viser adfærd og symptomer som om den ventede hvalpe.
Hvorfor opstår falsk drægtighed?
Man mener at falsk drægtighed skyldes en øget hormonproduktion (prolaktin), som man også ser hos drægtige tæver.
Ude i naturen har de falsk drægtige tæver måske kunnet hjælpe de tæver, der har fået hvalpe, med at opfostre hvalpene.
Hvad er symptomerne på falsk drægtighed?
Tilstanden vil typisk starte et par uger efter løbetid, men kan hos nogle tæver starte så sent som et par måneder efter løbetiden. Typisk vil en tæve begynde at udvikle yvervæv i mælkelisten og begynde at producere mælk. Nogle tæver vil ændre adfærd; det er ikke unormalt, at de udviser yngelpleje over for tilfældige objekter (bamser, sko med videre), som tæven plejer, som om det var hvalpe. Tæven vil ligeledes gerne blive i sin ”rede” (kurv), og kan være svær at lokke med ud på tur. Nogle tæver kan tilmed blive aggressive. Tæven vil ofte få nedsat appetit i denne periode, eller helt holde op med at spise. Der er dog andre tæver der reagerer lige omvendt og får øget appetit og øget bugomfang, som var de drægtige. Tilstanden vil ofte høre brat op efter nogle uger.
Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?
Diagnosen stilles ud fra symptomerne. Normal drægtighed og livmoderbetændelse udelukkes ved den kliniske undersøgelse ved at mærke på tævens mave, ultralyd eller røntgen.
Hvordan behandles falsk drægtighed?
Falsk drægtighed ”helbreder” sig selv i løbet af nogle uger. Der er derfor ikke brug for behandling, med mindre tæven er stærkt mentalt eller fysisk påvirket.
Er der behov for behandling, kan tæven behandles med cabergolin (Galastop®), der stopper mælkeproduktionen og normaliserer tævens opførsel. Alternativt kan man vælge at berolige hunden medicinsk i et par dage. Dette gøres udelukkende for ejerens skyld.
Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund med falsk drægtighed?
Falsk drægtighed er en godartet tilstand, der helbreder sig selv. Tæver der har været falsk drægtige én gang vil dog ofte blive det igen.
Hvordan kan falsk drægtighed forebygges?
Falsk drægtighed kan forebygges ved at sterilisere tæven.