Hjerteorm
- Kategori: Hjerte- og karlidelser
Hvad er hjerteorm?
Fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) er en lille rundorm, der som voksen orm lever i hundens hjerte og blodkar. En hund smittet med Fransk hjerteorm kan få alvorlige hjerte- og lungeproblemer.
Hvordan smitter hjerteorm?
Hjerteorm smitter gennem snegle. Din hund kan derfor blive smittet hvis den æder en snegl, slikker på en, spiser græs, drikker af vandpytter eller udendørs vandskål eller der sidder en snegl på hundens legetøj.
De største risikofaktorer er:
- Hvis du bor i et område med høj forekomst af hjerteorm (hjerteorm findes i hele landet, men er mest udbredt i hovedstadsområdet, se kort nedenfor)
- Ung hund (unge hunde har en tendens til at undersøge mere med munden når de er ude på tur)
- Hund med ”risikoadfærd” (spiser græs, nysgerrig, undersøger ting med munden)
- Jagt-, spor- eller brugshunde, eller andre hunde som går meget uden snor
Den største risikofaktor er at bo i et område med højt smittepres. Den næststørste risiko er hundens alder, 50% af alle smittede hunde er under 1½ år.
Da der er flest snegle i forsommer og sommer, er denne periode højsæson for smitte med hjerteorm. Da der går et par måneder fra hunden er smittet til symptomerne kommer, er sensommer og efterår den tid på året hvor flest hunde bliver syge af hjerteorm.
Med tak til Bayer A/S, for kort over udbredelse af hjerteorm i Danmark.
Hvad er symptomerne, når en hund er smittet med hjerteorm?
Fransk hjerteorm kan være svær at opdage fordi symptomerne kan variere meget. Af og til ser man hunde der slet ikke viser nogen symptomer. Symptomerne på hjerte- eller lungeorm er ofte de samme som man ser ved almindelig lungebetændelse:
- Hoste
- Nedsat appetit
- Vægttab
- Nedsat udholdenhed og hurtig vejrtrækning.
Ved infektion med fransk hjerteorm kan der også ses helt andre og mere uspecifikke sygdomstegn, da ormene også kan forstyrre blodets størkningsevne og derfor kan medføre blødninger forskellige steder i kroppen. Disse blødninger kan i værste fald være livstruende. Det kan være symptomer som:
- Overdreven blødning fra selv mindre sår
- Røde pletter på slimhinderne
- Blodmangel (bleghed omkring øjne og gummer)
- Urivelighed
- Vægttab eller nedsat appetit
- Opkastning eller diarré
- Nedstemthed
- Pludselig ændringer i adfærd eller balanceevne
Hvordan tester man for hjerteorm?
Diagnosen stilles enten ud fra en blodprøve eller 3 afføringsprøver fra 3 på hinanden følgende dage.
På blodprøven testes for antigener mod parasitterne. Fordelen ved blodprøven er at der kommer svar samme dag og det er en mere sikker test for hjerteorm (man kan i sjældne tilfælde risikere at en hund der er smittet med hjerteorm, ikke udskiller larver i 3 dage). Fordelen ved afføringsprøven er at man tester for både hjerteorm og lungeorm.
I afføringsprøverne ser dyrlægen efter larver fra de voksne orm. Her er svartiden 1½ til 2 døgn.
Ved opsamling af afføringsprøverne er det vigtigt, at der kun opsamles helt frisk afføring, som ikke har været i kontakt med jorden. På den måde undgås, at larver fra jordbunden forurener prøverne og forstyrrer tolkningen i mikroskopet.