Brystkræft
Brystkræft hos kat
Hvad er brystkræft?
Brystkræft (mammae tumor) hos katte ligner brystkræft hos mennesker. Som regel ses ingen symptomer, andet end at man finder en eller flere knuder i mælkelisten (mælkekirtlerne). Knuderne kan være ondartede eller godartede. De ondartede knuder kan sprede sig til andre dele af kroppen og forårsage sygdom, appetittab, vægttab eller sløvhed. Knuderne kan af og til også blive betændte eller begynde at bløde.
Brystkræft er desværre en almindelig sygdom hos katte. Hos hunde ser man en kraftig reduktion i risikoen, hvis de bliver steriliseret tidligt. Desværre bliver risikoen for brystkræft ikke reduceret lige så kraftigt hos katte der steriliseres. Der er dog stadig en mindsket risiko for brystkræft, hvis de bliver steriliseret tidligt. Risikoen for brystkræft øges let, hvis man giver sin kat p-piller.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles hovedsageligt ved hjælp af en biopsi, hvor celler fra knuden hentes ud, så de kan undersøges under et mikroskop. Desværre er næsten alle knuder i mælkelisten hos katte ondartede. Jo mindre knuden er når den først opdages, des bedre er prognosen.
Dyrlægen vil desuden muligvis bruge nogle af følgende tests, for at finde ud af om kræften har spredt sig (om der er metastaser), for at kunne give en prognose.
- Røntgen af brysthulen og bughulen
- Ultralydsundersøgelse af bughulen
- Biopsi af lymfeknuder, der dræner området med knuden
- Blodprøver for at evaluere dyrets helbred som helhed
Hvad findes der af behandling?
Alle katte med en godartet knude i mælkelisten kan helbredes, ved at knuden fjernes kirurgisk. Ligeledes kan cirka halvdelen af kattene med ondartede knuder kureres ved at knuden fjernes kirurgisk, men det kan være nødvendigt at fjerne en stor del af mælkelisten og de regionale lymfeknuder.
For de katte der ikke kan behandles ved operation alene, er der en sidste mulighed som er kemoterapi. Dyr bliver ikke behandlet ligeså aggressivt som man behandler mennesker med kemoterapi, da det er vigtigt at de har en god livskvalitet under behandlingen. Der er desuden mange forhold der skal overvejes, inden man kaster sig ud i en sådan behandling. Dette er en relativ ny mulighed i Danmark, og tilbydes kun hos dyrlæger med en speciel efteruddannelse i kræft (onkologi).