Fordøjelsessystemet
Fordøjelseskanalens funktion er at forsyne kroppen med energi, væske og næringsstoffer, samt at skille sig af med affaldsstoffer.
Fordøjelseskanalen består af mundhulen med tænder, tunge og tilhørende spytkirtler, spiserøret, mavesækken, tyndtarmene, leveren, bugspytkirtlen, tyktarmen, rectum og anus.
I mundhulen findeles maden og blandes med spyt. Spyttet indeholder blandt andet enzymer, så fordøjelsen af stivelse begynder allerede så småt i mundhulen. Maden føres ned i maven af spiserøret. Mavesækken har flere funktioner. Den fungerer som reservoir for maden, den findeler og blander maden med saltsyre og enzymer. Enzymerne påbegynder fordøjelsen af protein. Maven tømmer herefter små kontrollerede mængder af maden ud i tolvfingertarmen (den forreste del af tyndtarmen). Mavesækken beskytter desuden også mod smitsomme sygdomme, da de fleste mikroorganismer bliver dræbt når de kommer ned i mavesækkens syre.
Tyndtarmens bevægelser blander maden yderligere og driver den fremad i tarmkanalen. Tarmens bevægelser kaldes peristaltik.
I tolvfingertarmen tilsættes enzymer fra bugspytkirtlen, der aktiveres når de kommer ned i det sure tarmindhold. Bugspytkirtlens enzymer nedbryder både kulhydrat, protein og fedt. Desuden neutraliserer bugspytkirtlen syren fra mavesækken.
Levercellerne danner galdesyrer, der opmagasineres i galdeblæren og tømmes ud i tarmen efter et måltid. Galdesyrerne gør fedtdråberne små og vandopløselige, så de kan transporteres ud i kroppen. Galdegangen udmunder ligesom bugspytkirtlen i tolvfingertarmen.
Når næringsstoffer absorberes over tyndtarmens væg, førers de med blodet op til leveren.
Det meste af tarmindholdets salt og væske bliver absorberet i tyktarmen, så afføringen får en passende konsistens inden den afsættes.