Grøn stær
Grøn stær hos kat
Glaukom
Hvad er grøn stær?
Der er et konstant strøm af væske gennem øjet. Kammervæsken bliver produceret af øjets strålelegeme (corpus ciliare) og drænet igen af kammervinklen (iridocornealvinklen). Når balancen forstyrres og der drænes for lidt kammervæske, stiger trykket i øjet. Denne trykstigning i øjet kaldes grøn stær (glaukom). Akut grøn stær opstår pludseligt, er smertefuldt og hvis sygdommen ikke behandles fører den til blindhed.
Hvorfor opstår grøn stær?
Grøn stær opstår når drænagen af kammervæske er nedsat eller helt ophørt.
Lidelsen kan enten være primær eller sekundær. Grøns stær kaldes primær når sygdommen opstår selvstændigt, hvor sekundær grøn stær opstår som følge af en anden sygdom.
Primær grøn stær
Katten kan fødes med grøn stær, men det sker meget sjældent. Som regel opstår primær grøn stær hos midaldrende katte og på begge øjne. Det er dog ikke sikkert, at sygdommen udvikles lige hurtigt på begge øjne. Den hyppigste årsag til primær grøn stær kaldes ”snæver kammervinkel” (goniodysplasi) og er en medfødt forandring, der med tiden indsnævrer adgangen til kammervinklen og dermed lukker for afløbet. Sygdommen er arvelig.
Sekundær grøn stær
Sekundær grøn stær opstår som følge af en anden øjenlidelse. Den hyppigste årsag er regnbuehindebetændelse (uvitis), der giver en tilstopning af kammervinklen. Af andre årsager kan nævnes linseluksation samt svulster og blødning i øjeæblet.
Hvad er symptomerne på grøn stær?
Katte viser ikke så tydelige symptomer på grøn stær som for eksempel hunde. Dog vil man stadig se nogle af de samme symptomer. Sygdommen er smertefuld, og man ser derfor at katten kniber øjet sammen, har let tåreflåd og ændret opførsel (bliver oftere roligere og vægrer sig mod at ryste hoved eller bliver klappet på hoved). Af andre symptomer på grøn stær ses rød øjenslimhinde og tydelige blodkar i øjet. Når trykket stiger yderligere, kan pupillen bliver stor og lysstiv (ændrer ikke størrelse ved ændret belysning). Cornea ødem (hvor hornhinden ophober væske og bliver mælkehvid) ses sjældent hos kat. Specielt hos unge katte kan man af og til se at hele øjeæblet bliver større.
Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?
Dyrlægen stiller dels diagnosen på baggrund af de kliniske tegn. Herudover vil trykket i øjet kunne måles med et ”tonometer”. Det normale tryk i øjet er 15 – 25 mmHg, men ved grøn stær er det ikke unormalt at se at trykket er steget til over 50 mmHg. Når øjeæblet er svulmet op, er det dog ikke sikkert at trykket i øjet er forhøjet.
Øjendyrlægen vil som regel også udføre en speciel undersøgelse (gonioskopi), hvor kammervinklen der dræner øjet, kan ses.
Hvordan behandles grøn stær?
Grøn stær kræver omgående behandling. Når trykket i øjet overstiger 50 mmHg, kan katten miste synet på 24 timer. Hvis kattens syn stadig er intakt er målet med behandling at beholde synet. Hvis synet allerede er gået tabt, går man efter at holde katten smertefri.
Grøn stær kan behandles både medicinsk og kirurgisk eller som en kombination af disse. Desværre er langtidsudsigterne ikke gode ved nogen af behandlingerne. Dog skal grøn stær alligevel altid behandles, dels for at reducere kattens smerter og dels for at udsætte synsnedsættelsen. Slutresultatet for patienter med grøn stær er desværre som regel blindhed.
Medicinsk behandling
Ved akut grøn stær gives der ofte en væske direkte i blodet, der indeholder mannitol. Mannitol er et stort sukkermolekyle, der bliver længe i blodbanen og trækker væske ud af øjet ved osmose. Effekten af behandlingen varer i 4-8 timer.
Herudover findes der mange lægemidler, både som piller og som øjendråber, til at modvirke forhøjet tryk i øjet. Desværre findes ”vidundermidlet” ikke, og fælles for dem alle er, at de på sigt ikke er gode nok.
Kirurgisk behandling
Der er to typer af kirurgisk behandling. Den ene går ud på at ødelægge noget af øjets strålelegeme som producerer kammervæsken. Den anden type behandling går ud på at skabe i lille ventil i øjet, der kan lede væske ud. Øjets strålelegeme kan enten ødelægges med frysning eller laser.
I de mest alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne hele øjet.