Perifer kæmpevækst
Hvad er akromegali?
Akromegali ses oftest hos midaldrende og ældre tæver. Lidelsen skyldes en øget produktion af væksthormon fra tævens mælkekirtler lige efter løbetid (diøstrus) eller medicinsk udsættelse af løbetid (P-sprøjter). Hunde med for lavt stofskifte (hypothyroidiseme) kan også få et forhøjet niveau af væksthormon i kroppen. I sjældne tilfælde kan den øgede væksthormonproduktion skyldes en godartet tumor i hypofysen i hjernen, der producerer væksthormon.
Væksthormon virker omvendt af insulin, og øger blodsukkeret og fedtforbrændingen. Herudover stimulerer det cellerne til at dele sig, især cellerne i tunge, svælg, nyre og lever rammes.
Hvad er symptomerne på akromegali?
Symptomerne på akromegali udvikles langsomt. Ved milde tilfælde ses en forbigående sukkersyge (diabetes mellitus) i forbindelse løbetiderne, hvor hunden vil drikke og tisser mere end den plejer. Denne forbigående sukkersyge kan udvikle sig til at blive permanent.
Når lidelsen udvikler sig og der kommer flere symptomer til vil man foruden den øgede tørst, urinering og sult også begynde at se fortykkelser og foldninger af huden især i halsregionen, forstørrelse af bugomfanget, snorken og savlen (på grund af vækst af bindevævet i svælget). Da gummerne også vokser, vil der komme mere afstand mellem tænderne (”stakit-tænder”). Kløerne kan vokse meget hurtigt og der kan også ses ledsmerter.
Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?
Når mistanken om akromegali opstår på baggrund af de karakteristiske symptomer, kan niveauet af væksthormon måles i hundens blod.
Hvordan kan akromegali behandles?
Hvis hunden er i behandling med P-sprøjter, stoppes denne behandling. Sukkersygen skal herefter bringes under kontrol. Hvis årsagen til akromegali er tævens egen hormonproduktion (progesteron) efter løbetiden, har det god effekt at sterilisere tæven. Dette vil som regel hurtigt (fremgang dag for dag) afhjælpe symptomerne.