Hvalp med bjørnefod
Hej Thea.
Vores 4 mdr. gammel hvalp er begyndt at få meget blød mellemhåndsknogle (bjørnefod). Han er fra vores eget kuld og ingen af de andre hvalpe eller deres forfædre har problemet. De er fodret med Specific hvalpefoder til store hunde. Han er røntgenfotograferet og dyrlægen siger at han ikke har smerter og at han måske vokser fra det. Behandling med bandage i en periode anbefales ikke da det kan gå ud over udviklingen af andre sener, muskler og knogler samt at det ikke er sikkert at det hjælper(og det er jo også hans vigtige hvalpetid). Han er begyndt at halte en lille smule ganske kortvarigt når han har leget. Vi passer på vægten og for megen aktivitet. Han var meget lille ved fødslen og har en ok størrelse nu og vokser med passende hastighed. Jeg er nervøs for om han skal ende med at få smerter og dårlig benstilling/gang og vil være sikker på at jeg ikke overser noget som skal gøres nu hvor han stadig vokser. Hvad er din erfaring med problemet?
Mvh X
Hej X
Hunde har nogle meget stærke ligamenter på bagsiden af ”håndleddet” (kaldet carpus - det der modsvarer vores håndled). Det kan godt være lidt slapt hos hvalpe af store racer, og det rette sig med tiden. I din hunds tilfælde er håndleddet dog væsentligt løsere end det ”bør” være.
I har været ved dyrlæge og fået konstateret at han ikke er øm i sine led, og I har fået taget røntgenbillede, der afkræfter at der er noget galt med hans knogler. Derfor er jeg helt overbevist om at jeres hund har ”slapt håndled” (dette kaldes også carpal laxity syndrome, carpal hyperextension og carpal instabilitet).
Man ved faktisk ikke helt præcist hvorfor dette problem opstår. Der er forskellige teorier fremme, bl.a.: foder med for dårlig næring, for meget foder, for mange vitaminer og mineraler. Dette tror jeg dog ikke er et problem i jeres tilfælde, da din hund får et rigtig godt foder (Specific), hvor der er taget højde for hvad en stor hurtigtvoksende hund har behov for. Og du er også opmærksom på at han ikke må fodres for hårdt.
Der er også teorier fremme om at der under den kraftige vækst, kan ske at sener og muskler ikke følges helt ad i deres vækst som de burde, og det kan igen også ses hos hvalpe der er lidt svage i deres muskler. Lidelsen ses hyppigst hos hanhunde, hvilket sandsynligvis er fordi de dels vokser hurtigere og dels er tungere og kraftigere.
Der har gennem tiden været flere forskellige måder at behandle problemet på: fuldstændig ro, forbinding, gips, ændret fodring og øget motion.
I 2007 lavede en gruppe forskere ved Universitet i Ankara en undersøgelse af 43 hvalpe med løse håndled. Og de havde faktisk rigtig gode resultater af deres behandling. 63 % af hundene kom sig i løbet af 14 dage.
Derfor vil jeg anbefale dig at gøre som dem: Din hund skal ud og motionere! Det må ikke være på glat underlag. Det er musklerne der skal styrkes, hvorfor græs, sand og lignende, hvor din hund står godt men hvor den skal bruge lidt ekstra kræfter, ideelt. Især vil jeg dog anbefale dig er svømmetræning, da det er rigtig god motion, samtidig med at det er skånsomt for leddene. Jeg kan se at du kommer fra Nordjylland. Den eneste hundesvømmehal i Nordjylland ligger vist i Vodskov og hedder X-svømmecenter. Jeg kan også se at hundevelvære.dk i Dronninglund både tilbyder genoptræning, fysioterapi og vandløbebånd, dette kunne også være en rigtig god mulighed for din hund.
Jeg vil rigtig gerne høre fra dig igen om 14 dage og høre hvordan det gør.
God bedring med din hund.
Med venlig hilsen
Dyrlæge Thea S. Kamstrup
Netdyrlæge.dk
Hej Thea
Mange tak for dit hurtige svar jeg vil straks gå igang med motion på stranden og svømning.
Jeg er dog i tvivl om hvor ofte jeg må gå til svømning og hvor ofte jeg må tage ham til stranden.
Jeg er jo ivrig efter at gøre noget men det kan vel også overdrives så jeg vil gerne om du kunne
sige mig hvor ofte jeg må træne ham ved svømning hhv. motion på stranden.
Mange hilsner
X
Hej X
Hvis du har holdt ham i ro i længere tid, skal du selvfølgelig lige tage det med lidt ro i starten, så overgangen ikke bliver for brat. Men du skal have ham ud hver dag. Mange små ture er bedre en én lang. Start f.eks. med 10 min 3 x dagligt (det gælder hvis du har holdt ham helt i ro, er han vandt til mere, så byg videre ud fra det). Se hvordan han tager det, hvis han bliver halt efterfølgende, har det været for meget, og du bliver nødt til at skrue lidt ned. Og går det helt fint, så er det bare stille og roligt at skrue op for motionen, indtil du efter ca. 3 uger er oppe på at kunne en ”normal” turlængde. Og så må du ikke i weekenden pludselig tage en meget lang tur eller lade ham spurte af sted, altså ca. samme mængde motion hver dag, men øg det langsomt. Og bare lige for at gentage: det vigtigste er altså at lytte til hundens signaler!
Jeg ville anbefale svømning et par gange om ugen, her kan du bedre tillade dig ”at give gas”, da det er meget skånsomt for hans led, samtidig med at det er hårdt for musklerne. Svømmehaller har typisk nogle rabatordninger/klippekort, hvis man skal komme fast i en periode.
Med venlig hilsen
Dyrlæge Thea S. Kamstrup
Netdyrlæge.dk