Google+

Få dit kæledyr sikkert igennem julen

Julen er en tid vi forbinder med traditioner, hygge og nærvær med familie og venner, men for dit kæledyr kan det ikke alene være en stressende tid, men også en farlig tid. Her nævnes nogle af de mest almindelige farer i julen for dit kæledyr.

Stress:

Set fra dit kæledyrs perspektiv kan December måned være alt for overfyldt med julearrangementer i form af advendtshygge, store familie sammenkomster og julefrokoster, hvor mange mennesker er samlet i jeres hjem og i har ændrede spisevaner, hvilket alt kan stresse dit kæledyr. Her er det er vigtigt at dit dyr har mulighed for at søge ro når det bliver for meget for den.

Giftige juleplanter:

Ud over den øgede aktivitet i dyrets vante omgivelser lure andre fare, herunder julepynten. Julestjernen, misteltenen og kristtornen der er nogle af de mest populære juleplanter og som er giftige hvis de indtages, og bør holdes på sikker afstand fra dit kæledyr.

Levende lys:

Levende lys være farligt for et nysgærrigt dyr, hold derfor opsyn når lys er tændt og undgå at have levende lys på de nederste grene af juletræet, så dit kæledyr ikke pludselig mister knurhårene eller hårene på halespidsen.

Juletræet:

Uanset om juletræet er fra skoven eller er kunstigt er det vigtigt at det står godt fast i juletræsfoden, så den ikke vælter, hvis en ivrig hale vifter til den.

Ofte kan der tilføres vand i juletræsfoden så træet holder sig frisk, her er det vigtigt ikke at tilføre vandet blomstergødning, da dette kan være giftigt for dit kæledyr, hvis det drikker af vandet.

Ligesom levende lys på de nederste grene af juletræet kan være spændende for dit dyr kan julepynten på de nederste grene også opfattes som legetøj, vær her opmærksom på at dit dyr ikke tygger i julepynten eller spiser det, da det kan irritere mundslimhinden eller give en forstoppelse. Det bedste ville være at pynten hænger uden for dit kæledyrs rækkevide, men også særligt ved kunstige juletræer hvor der ofte er små plastik- eller aluminiumsholdere på træet bør der holdes øje med at dyret ikke spiser det.

Ledninger:

Særligt unge hvalpe kan have tendens til at tygge i ledninger, hvilket kan resulterer i slemme forbrændinger i mundhulen, når ledningen kortsluttes, sørg derfor for at ledninger gemmes af vejen.

Julemad:

Det er som udgangspunkt vigtigt at holde dit kæledyr væk fra julemaden. Dit kæledyrs fordøjelse ikke er egnet til den fede julemad, og et fedtrigt måltid kan være årsag til betændelse i bugspytskirtelen og diarre.

Selvom det kan være fristende at hunden får et andeben eller andeskrog, så er det bedre at smide det i skraldespanden så snart man har pllet kødet af det, da knoglerne kan sætte sig i halsen og splintrene kan ryge ned i maven og irritere slimhinden eller i værste fald resultere i en forstoppelse. I tilfælde hvor knoglerne ikke kan passerer tarmsystemet af sig selv er man nød til at fjerne dem operativt.

Nogle fødevarer er desideret giftige for dit kæledyr f.eks. chokolade der indeholder theobromin, som allerede ved små mængder kan give en forgiftelse med symptomer i form af opkast evt. med blod i, øget tørst og hyppig vandladning. Undgå gaver med chokolade uder juletræet og kontakt dyrlægen hvis du har formodning om at diit kæledyr har spist chokolade.

Rosiner og vindruer kan ved indtagelse give akutte livstruende nyreskader hos dit kæledyr

Nødder kan lede til betændelse i bugspytskirtlen da de indeholder meget fedt og kan ligeledes føre til opkast. Valnødder kan endda give neurologiske problemer hvor dit kæledyr får problemer med at gå.

Løg af alle slags indeholder giftstoffer, der kan resultere i blodmangel pga. deres skadevirkning på de rødeblodlegemer. Ved blodmangel ses blege slimhinder og blod i urinen samt evt. nedsat appetit. I svære tilfælde er en blodtransfusion nødvendig.

Iøvrigt er alkohol, dej og pebernødder farligt for dit kæledyr, lad derfor ikke julemad og slik stå frit fremme.

Vær særligt opmærksom på mad og søde sager når der er besøg af slægtninge eller børn der ikke er vant til hunde, så hunden ikke får noget den ikke kan tåle.

Julegaven til din hund:

Det er med en god tanke bag at din hund får en julegave, men det er vigtigt at holde øje med hunden når den pakker gaven ud. Pas på at hunden ikke spiser gavebåndet og at der ikke er små ting i gaven som hunden kan sluge.

 

Glædelig jul!